ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ/FREE PERIODONTAL CHECK

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η περιοδοντική θεραπεία, αυτό που κάνει είναι να σταθεροποιεί την κατάσταση του περιοδοντίου εκεί που βρίσκεται, ώστε να μη γίνει περαιτέρω ζημιά στο κόκαλο και να μη χάσει ο ασθενής τα δόντια του.

Τα στάδια περιοδοντικής θεραπείας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1.Καθαρισμός Υπερουλικής πλάκας και πέτρας.

Στο τμήμα Στοματικής Υγιεινής και Πρόληψης γίνεται αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και πέτρας καθώς και η σημαντικότατη εκμάθηση στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα-νήμα-μεσοδόντια βουρτσάκια).Το στάδιο αυτό είναι πολύ βασικό καθώς με αυτό γίνεται δυνατή η αντικειμενική μέτρηση της φλεγμονής-και των θυλάκων*- και η ανώδυνη συνέχεια της περιοδοντικής θεραπείας.

 

*θύλακος ή pocket(τσέπη) στα αγγλικά είναι οποιαδήποτε απόσταση μεγαλύτερη από τη μέγιστη φυσιολογική-αποδεκτή των 3mm μεταξύ της παρυφής του ούλου και του οστικού επιπέδου.Η ύπαρξη θυλάκων σημαίνει Περιοδοντίτιδα.

Ο ασθενής σε βάθη 5-6-7 χιλιοστά δεν μπορεί να αφαιρέσει τα μικρόβια, αλλά και με το συνήθη καθαρισμό ούτε ο οδοντίατρος την πέτρα. Άρα, πρέπει να εξαλειφθεί και να γίνει 3mm(φυσιολογική ουλοδοντική σχισμή).

 

Περιοδοντόγραμμα

Περιοδοντόγραμμα

 

2. Περιοδοντόγραμμα ή αλλιώς “χάρτης” των δοντιών.

Ο Περιοδοντολόγος μετράει τους θυλάκους των δοντιών σε 6 διαφορετικά σημεία για κάθε δόντι.Βάσει περιοδοντογράμματος καταρτίζεται το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας του κάθε ασθενή.

 

3.Υποουλική ριζική απόξεση και Αποτρύγωση.

Λίγες μέρες μετά τον πρώτο υπερουλικό καθαρισμό και αφού τα ούλα «ηρεμήσουν»,ο εξειδικευμένος πλέον Περιοδοντολόγος αφαιρεί την πέτρα μέσα από τα ούλα,στο βάθος των θυλάκων.Αυτό γίνεται σε 1-2 ή και 4 συνεδρίες,ανάλογα με τη βαρύτητα της Περιοδοντίτιδας. Με τον τρόπο αυτό επουλώνεται ο ουλικός ιστός.

 

perioxray

Πανοραμική ακτινογραφία ασθενή με Περιοδοντίτιδα

4.Επανέλεγχος.

Μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας και εφόσον έχουν περάσει 4-6 εβδομάδες κάνουμε το «recall» γίνεται δηλαδή επανέλεγχος για να διαπιστωθεί αν τα αρχικά χιλιοστά έχουν μειωθεί.Αν τα αρχικά χιλιοστά δεν έχουν γίνει <5 τότε η θεραπεία επαναλαμβάνεται.

 

5.Χειρουργική Περιοδοντίου.

O περιοδοντολόγος επεμβαίνει χειρουργικά στον περιοδοντικό θύλακο για να αφαιρέσει την πέτρα.Συνήθως,στη σύγχρονη Οδοντιατρική,αποφεύγεται η χειρουργική μέθοδος για τον απλούστατο λόγο πως κάθε φορά που επεμβαίνουμε χειρουργικά στα ούλα αναπόφευκτα χάνονται κάποια χιλιοστά από τα οστά,κάτι που προφανώς θέλουμε να αποφευχθεί.

6.Διατήρηση του αποτελέσματος.

Ένας περιοδοντικός ασθενής χρειάζεται δια βίου συστηματικό έλεγχο και τακτικούς-απλούς καθαρισμούς αφού τελειώσει με την περιοδοντική του θεραπεία, κάτι για το οποίο φροντίζει στο Οδοντιατρικό Κρήτης-Dental Smile το εξειδικευμένο προσωπικό του.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone
shared on wplocker.com